Bilangan Pengunjung:

Thursday, May 10, 2012

Bersih 3.0

Bersih 3.0
Oleh: yieMEGA

TELAH sekian lama juga penulis tidak mengemaskini blog ini, bukan sengaja penulis tidak mengemaskini blog ini tetapi masa tidak mengizinkan penulis kerana sibuk dengan tugas-tugas seharian penulis, Hari ini kebetulan ada sedikit kelapangan jadi penulis guna kesempatan ini untuk mengemaskini blog ini.

Baru-baru ini, tempat yang penuh bersejarah bagi negara kita telah dicemari dengan satu perhimpunan oleh sebuah NGO yang dikenali dengan nama BERSIH. Perhimpunan itu dikenali dengan nama Perhimpunan Bersih 3.0. Perhimpunan tersebut telah bertukar menjadi perhimpunan yang ganas apabila peserta-peserta perhimpunan itu merusuh.

Sebelum ini pihak Kerajaan telah mencadangkan satu tempat lain menggantikan Dataran Merdeka untuk perhimpunan tersebut, namun tawaran tersebut ditolak oleh NGO terbabit. Tindakan kerajaan mencadangkan satu tempat lain menggantikan tempat tersebut untuk mengelakkan berlakunya insiden-insiden seumpamanya.

Berdasarkan kepada perkara ini nampak jelas sekali, BERSIH sengaja nak mencari nahas dan mencari populariti, jelas di sini kerajaan bukanya menghalang perhimpunan ini, cuma kerajaan tidak mahu ia diadakan di Dataran Merdeka kerana dikhuatiri akan mendatangkan kekecohan, dan lihat sahaja ramalan tersebuit telah menjadi kenyataan.

Ayat yang sering penulis dengar ketika kecil dahulu orang tua-tua ada cakap "Tak ada Penyakit, cari penyakit" kan dah dapat penyakitnya. Maksudnya sudah tahu perbuatan itu akan mendatangkan musibah tetapi mereka tetap lakukanya juga.

Pasca Perhimpunan Bersih 3.0 telah mencacatkan pemandangan tempat bersejarah kita apabila kelihatan sampah berselerakkan di sana-sini. Kata Bersih tetapi kenapa buat kekotoran pula, tak tahulah penulis mungkin kebanyakkan orang yang menyertai perhimpunan Bersih ini pengotor orangnya.

Khabarnya selepas ini NGO yang bertanggungjawab menganjurkan perhimpunan bersih merancang untuk mengadakan Perhimpunan Bersih 4.0 pula, entah berapa versi mereka nak buat, berapa banyak lagi duit rakyat terpaksa digunakan untuk menampung kerugian semasa perhimpunan Bersih 3.0 untuk menampung kerugian perhimpunan Bersih 4.0.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin