Bilangan Pengunjung:

Thursday, January 1, 2009

Selamat Tinggal 2008, Selamat Datang 2009

Pejam celik-pejam celik kini kita sudah berada pada tahun 2009. 2008 sudah berlalu, pelbagai peristiwa yang kita dapat sorotkan pada tahun 2008. Peristiwa suka dan duka, peristiwa politik dan bermacam-macam lagi peristiwa. Pada tahun 2008 juga kita dapat menyaksikan beberapa negeri yang dibawah pemerintahan Barisan Nasional jatuh ke tangan pembangkang. Negeri tersebut ialah Selangor, Kedah, Perak dan Pulau Pinang selain itu Barisan Nasional juga menghadapi kekurangan majoriti 2/3 di dalam Parlimen, keadaan ini menjadikan sidang Parlimen sentiasa gamat dan hangat.

Tahun 2008 juga menyaksikan kembalinya semuala DS Anwar Ibrahim ke dalam Parlimen apabila Isterinya Datin Seri Wan Azizah melepaskan kerusi Parlimen Permatang Pauh tersebut. Satu pilihan raya kecil telah diadakan untuk mengisi kekosongan kerusi Parlimen Permatang Pauh tersebut. Keputusan pilihan raya kecil tersebut ternyata memihak kepada suami Datin Seri Wan Azizah iaitu DS Anwar Ibrahim menjadikan beliau sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh yang baru.

MISI 16 SEPTEMBER

Ekoran kemenangan DS Anwar Ibrahim sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh yang baru, Misi 16 September telah dilaungkan dan digembar-gemburkan ke seluruh negara oleh DS Anwar Ibrahim, ramailah yang ternanti adakah misi itu menjadi kenyataan atau sebaliknya. Misi 16 September ini merujuk kepada percubaan menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional dengan mengharapkan ada wakil-wakil Barisan Nasional melompat ke arah Pembangkang dan menjadikan Pakatan Rakyat sebagai kerajaan.

Namun, setelah 2008 melabuhkan tirainya misi tersebut kini masih tidak mencapai sasaranya, tidak keterlaluan kalau penulis katakan Misi 16 September akhirnya menjadi sekadar 'angan-angan mat jenin' ataupun bermimpi di siang hari, penyokong-penyokong Pakatan Rakyat diperbodohkan bulat-bulat oleh DS Anwar Ibrahim.

PEMILIHAN UMNO 2008

DS Najib Tun Razak diistiharkan menang tanpa bertanding untuk jawatan Presiden UMNO yang baru menggantikan DS Abdullah Ahmad Badawi. Nampaknya pendekatan 'Playsafe' DS Najib diterima oleh ahli-ahli UMNO seluruh negara, walaupun kalau kita lihat pendekatan 'Playsafe' lebih kepada orang yang penakut tetapi nampaknya ahli suka Presidenya orang yang penakut nak buat macamana lagi kan.

Istilah peralihan kuasa juga popular semasa tahun 2008, selain perselisihan faham UMNO dan parti-parti komponen lain di dalam Barisan Nasional. Pemilihan UMNO kali ini sekali lagi menampilkan TS YBM Tengku Razaleigh Hamzah yang tewas hanya 43 undi semasa melawan Tun Dr. Mahathir Mohammad dahulu. Namun, sistem kouta telah menyekat kemaraan Tengku Razaleigh untuk bersaing merebut jawatan no 1 di dalam UMNO tersebut.

KRISIS KEWANGAN GLOBAL

Tahun 2008 juga menyaksikan berlakuknya krisis kewangan global, Konglomerat insurans terbesar dunia yang juga penaja Manchester United iaitu American Insurance Group (AIG) mengalamai kejatuhan yang teruk sekaligus memberi kesan kepada kedudukan ekonomi global, Malaysia juga tidak terlepas dari terkena tempias kelemahan ekonomi di Amerika Syarikat ini.

Banyak juga saham-saham di Bursa Malaysia mengalami kejatuhan mendadak pada masa itu menyebabkan para pelabur mengambil langkah berhati-hati di dalam merangka strategi untuk melabur di dalam saham-saham di Bursa Malaysia.

KENAIKKAN DAN PENURUNAN HARGA MINYAK

Petroleum mengalami kenaikkan mendadak pada tahun 2008, dan harga minyak tempatan juga mencanak naik kepada RM2.70 Seliter, kenaikkan mendadak tersebut benar-benar membuatkan rakyat Malaysia merasa tertekan denganya, bermacam-macam desakkan kendengaran supaya harga minya diturunkan, selepas Harga Minyak dikaji semula ekoran penurunan harga minyak global, harga minyak tempatan mengalami sedikit penurunan dan penurunan terakhir adalah pada Disember yang lalu.

Kenaikkan harga minyak menyebabkan harga barangan lain turut naik, namun setelah harga minyak turun harga barang masih kekal malah ada yang terus mencanak naik sekaligus ia lansung bertentangan dengan teori ekonomi, walaupun rakyat gembira dengan harga minyak yang rendah tetapi rakyat masih merana dengan harga barangan yang masih mahal.

KEMELUT PERLANTIKAN MB TERENGGANU DAN PERLIS

Pertama kali di dalam sejarah berlaku kemelut perlantikan Menteri Besar di negeri Terengganu yang melibatkan Datuk Seri Idris Jusoh dan Datuk Ahmad Said manakala di Perlis pula berlaku kemelut perlantikan Menteri Besar antara Datuk Seri Shahidan Kassim dengan Datuk MD Isa Sabu. Di Terengganu isu ini dieksploitasikan oleh pihak pembangkang dengan menubuhkan satu kumpulan yang menyokong keputusan Sultan, sekaligus ianya memberi keuntungan kepada mereka. Namun akhirnya kedua-dua kemelut itu berakhir tanpa pertumpahan darah.


KEMATIAN AHLI PARLIMEN KUALA TERENGGANU

Tahun 2008 juga kita dikejutkan dengan berita kematian Ahli Parlimen Kuala Terengganu yang juga Timbalan Menteri Pelajaran iaitu YB Datuk Razali Ibrahim, ia membawa kepada pengosongan kerusi Parlimen P036 Kuala Terengganu, satu pilihan raya kecil bakal diadakan pada tahun 2009 untuk mencari pengganti wakil P036 tersebut. BN Meletakkan Senator Datuk Wan Farid sebagai calonnya di Parlimen P036 Kuala Terengganu tersebut yang sebelum ini kerusi tersebut dimiliki Barisan Nasional.

KEMANGKATAN YDP NEGERI SEMBILAN

Tahun 2008 juga menyaksikan satu permata negara telah hilang dan kembali ke rahmatullah iaitu YDP Negeri Sembilan yang juga Mantan YDP Agung DYMM Tuanku Jaafar Ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman dan sekaligus YDP Negeri Sembilan baru dilantik sebelum Almarhum Tuanku Jaafar disemadikan. Tungku Mukhriz dipilih menjadi Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan yang baru.

Itulah antara apa yang dapat penulis sorotkan sepanjang apa yang berlaku pada tahun 2008 yang lalu.
No comments:

Blog Widget by LinkWithin