Bilangan Pengunjung:

Thursday, November 27, 2008

Antara Yoga, Majlis Fatwa, Undi SMS, MB dan Pengkid !

Terlebih dahulu penulis ingin menyusun sepuluh jari, memohon ampun dan maaf kepada pembaca-pembaca setia blog penulis ini kerana sudah lama tidak mengemas kinikan blog ini kerana sejak akhir-akhir penulis sibuk sedikit kerana sedang membuat kajian mengenai kenapa pelajar sekolah cenderung untuk ponteng dan pada masa ini kajian tersebut masih di dalam fasa pemerhatian.

Pada kesempatan penulis yang ada pada hari ini, penulis suka untuk mengulas mengenai isu-isu yang berlaku kebelakangan ini yang menghiasi dada-dada akhbar tempatan iaitu isu pengharaman Yoga dan Pengkid oleh Majlis Fatwa Kebangsaan, Jawapan MB Kedah mengenai isu pengharaman tersebut dan undi SMS meminta pendapat orang ramai berkenaan adakah Yoga merosakkan akidah.

Mungkin ada yang beranggapan penulis sudah agak terlambat untuk mengetengahkan dan membincangkan isu ini, tetapi penulis beranggappan 'better late than never' jadi walaupun agak lambat tak mengapa daripada langsung tidak berbicara.

PENGHARAMAN YOGA DAN PENGKID OLEH MAJLIS FATWA KEBANGSAAN

Penulis tetap berpegang bahawa setiap apa yang diputuskan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan adalah perlu diakui dan penulis akur denganya kerana sebarang apa yang diputuskan oleh Majlis Fatwa adalah apa yang dipersetujui bersama antara ulama'-ulama' yang bertanggungjawab di dalam hal ehwal agama ini.

Mungkin ada sesetengah yang tidak memahami fatwa ini dan sehingga ada yang beranggapan 'pengharaman ini' adalah satu penghinaan kepada penganut agama lain contohnya Hindu yang terlibat secara langsung dalam ritual senaman yang dinamakan Yoga ini. Sebenarnya tidak timbul unsur penghinaan jika Majlis Fatwa Kebangsaan mengharamkan Yoga kerana keputusan Majlis Fatwa hanya tertakluk kepada pengganut agama Islam di Malaysia. Ia adalah sama seperti umat Islam yang diharamkan makan babi yang mana pengganut agama lain suka memakan haiwan yang kotor lagi jijik tersebut dan sedikitpun tidak diharamkan memakanya oleh pengganut agama lain dan bukan sahaja setakat itu mereka juga tidak dilarang menternak babi sehingga menjadikan Malaysia pembekal babi terbesar di Asia.

Mengenai pengharaman pengkid, sepatutnya tidak ada pihak yang membantah kerana umum telah mengetahui bahawa kebanyakkan pengkid mengamalkan seks bilazim yang bertentangan dengan norma-norma masyarakat dan juga melampaui fitrah manusia yang dijadikan oleh tuhan yang maha kuasa.

Memang tidak cerdik dan bodoh sekiranya ada golongan yang membantah keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan yang boleh dianggap usaha-usaha murni untuk menghalang seks bilazim ini daripada terus bermaharajalela di negara ini. Bagi penulis sesiapa sahaja yang menentang keputusan ini lebih bertuhankan kepuasan diri daripada tuhan Yang Maha Kuasa.

UNDIAN SMS MENENTUKAN BERTETANGAN AKIDAH ATAU TIDAK

Mengarut! dan Mungkin boleh merosakkan akidah itulah kata-kata yang mungkin boleh diungkapkan kepada stesen TV yang menjalankan undian untuk meminta pendapat orang ramai mengenai senama Yoga yang diharamkan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia, kerajaan perlu mengambil tindakan ke atas stesen TV ini kerana ia mungkin akan menyebabkan akidah orang ramai yang beragama Islam terpesong, jika perkara ini dibiarkan tidak mustahil satu masa akan datang undian SMS menentukan syurga dan neraka akan dibuat ini seolah-olah mempermain-mainkan perkara-perkara yang berlandaskan agama.

PANDANGAN MB KEDAH MENGENAI PENGHARAMAN YOGA

Komen MB kedah yang membuatkan penulis terkejut juga penulis ingin komen pada kali ini, ya betul perkara-perkara tersebut di bawah bidang kuasa mufti, tetapi sekurang-kurangnya beliau yang juga Exco Agama Negeri perlu memberi komen kerana ia juga di bawah bidang kuasa beliau selaku Exco Agama Negeri. Kedudukan beliau sebagai Pesuruhjaya PAS Negeri juga sepatutnya mempunyai pengetahuan agama yang mendalam seperti dalamnya pengetahuan agama yang dimiliki oleh MB Kelantan iaitu Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat.

Cara MB Kedah yang juga Exco agama negeri itu langsung tidak menggambarkan beliau seorang MB Kedah dan juga Exco Agama Negeri, dan sekaligus mengambarkan beliau tidak tahu apa-apa, sepatutnya beliau tidak patut menjawab seperti seolah-olah beliau jahil sedangkan beiau tidak jahil dalam hal-hal berkenaan agama ini.

1 comment:

AbgTuah said...

dSalam Tuan,

blog ini menghina Islam, kita perlu perangi blog ini,

http://surind.blogspot.com/2008/12/hajj-most-shameful-journey-in-history.html

Sumber diperolehi daripada ahli BPN FAZRULLs

Blog Widget by LinkWithin