Bilangan Pengunjung:

Thursday, September 15, 2011

Pilihan Raya Yang Tak Sudah

Pilihan Raya Yang Tak Sudah
Oleh: yieMEGA

ANDA semua di luar sana tentu pernah mendengar lagu Mimpi Yang Tak Sudah yang dinyanyikan oleh Ibnor Rizar tak berapa dahulu? Ya tentu pernah kan... tapi hari ni bukan penulis ingin bercerita mengenai lagu mimpi yang tak sudah tu tapi hari ni sesuai dengan tajuk artikel penulis pada kali ini iaitu Pilihan Raya Yang Tak Sudah.

Apa yang penulis dapat lihat suasana dan iklim politik di Malaysia pada hari ini bermula pra PRU12 dan pasca PRU12 satu perkara yang kita tidak boleh nafikan lagi kerana ianya realiti yang berlaku di dalam dunia politik Malaysia pada hari ini. Perkara itu ialah cuba kita lihat kepada pemain-pemain politik tak kiralah sebelah pembakang mahupun sebelah kerajaan, mereka terlalu kuat berpolitik dan tak habis-habis berpolitik dan sampai sekarang ni pun mereka tak habis-habis berpolitik.

Kalau mereka semua asyik berpolitik bagaimana aspirasi dan harapan yang telah diberikan oleh rakyat kepada mereka hendak dilaksanakan dengan jayanya. Penulis pun rasa hairan dengan perangai mereka semua ni, adakah mereka semua lebih pentingkan politik daripada rakyat jelata. Sepatutnya mereka yang dipilih oleh rakyat perlulah bekerja keras untuk rakyat dan bukanya asyik bermain dengan politik sahaja.

Adakah mereka semua sanggup menggadaikan harapan rakyat jelata yang digalaskan ke atas bahu mereka selaku pemimpin tak kiralah mereka pemimpin di belah pihak mana pembangkang ke kerajaan ke apa yang penting kedua-dua belah pihak memang kuat berpolitik daripada bekerja.

Penulis menyeru agar kedua-dua belah pihak kurangkan sedikit berpolitik dan tumpukan kepada tugas-tugas yang patut dilakukan oleh mereka kalau nak kembali berpolitik boleh apabila PRU13 semakin hampir masa tu bolehlah kedua-dua belah pihak untuk aktif berpolitik.

Bercakap mengenai PRU13 ni sebelum penulis terlupa, teringat penulis kepada kata-kata seorang Pak Cik di Kedai Kopi petang tadi antara "Polis, JPJ kuat menyaman orang sekarang ni, ni mungkin kerajaan tak ada duit nak guna di dalam pilihan raya".

Satu ungkapan mungkin ramai yang kurang senang apabila mendengarnya. Persoalanya di sini bagaimanakah Pak Cik tersebut mengaitkan Saman JPJ dan Polis dengan Pilihan Raya Umum. Adakah benar dakwaan pak cik ini atau sebaliknya? Jika benar, Mengapa ia perlu berlaku.....

Hari ini kita lihat, ungkapan tersebut sering digunakan oleh rakyat Jelata. Sepatutnya perlu berbuat sesuatu supaya andaian tersebut tidak diandaikan oleh rakyat jelata. Mungkin kerajaan ada jalan agar selepas ini andaian tersebut tidak akan diandaikan lagi oleh rakyat jelata.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin