Bilangan Pengunjung:

Sunday, October 5, 2008

Budak Tingkat Empat masih berkuasa?

Khairy Jamaluddin, Deputy Youth Chief of Baris...Image via WikipediaMasih ingatkah anda dengan budak-budak Tingkat Empat yang menjadi isu hangat tidak berapa lama dahulu. Kumpulan budak tingkat Empat yang diketuai oleh Khairy Jamaluddin yang sangat berkuasa semasa Perdana Menteri sekarang iaitu Presiden AAB Al-Flip-flop malah ada yang mengatakan kuasanya mengalahkan kuasa PM apatah lagi PM mengikut telunjuknya.

Pada mulanya penulis ingat budak Tingkat Empat akan hilang 'taringnya' apabila PM yang juga bapa mertua kepada Ketua Kumpulan Budak Tingkat Empat tersebut (penulis suka memanggil kumpulan tersebut dengan nama Empat Jahanam) namun sangkaan penulis ternyata meleset apabila membaca Blog Another Brick Wall yang artikelnya berbunyi "If Pak Lah is Leaving, Why Level Four Boys Still command"

Berdasarkan perkembangan terbaru ini penulis mempunyai dua ramalan mengenai apa yang bakalan terjadi selepas ini. Pertamanya ada kemungkinan Presiden AAB akan terus bertanding jawatan Presiden di Pemilihan Agung UMNO yang akan datang mungkin juga kerana desakkan ketua Budak Tingkat Empat yang dikatakan masih berkuasa itu. Lagipun tak sampai Lima tahun budak Tingkat Empat berkuasa dan ia sememangnya belum cukup bagi mereka tambahan pula 'sifat tamak' selalu ada pada diri seorang yang berjiwa seperti mereka.

Ramalan kedua penulis ialah jikapun Presiden AAB tidak bertanding di dalam Pemilihan UMNO akan datang dan sekaligus memberi ruang kepada Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menjadi Presiden baru UMNO dan juga Perdana Menteri, namun ia tetap tidak akan menjejaskan kuasa Budak Tingkat Empat dan berkemungkinan Budak Tingkat Empat itu bakalan dikekalkan. Berdasarkan cara Najib yang memilih cara "Playsafe" dalam mengungguli kedudukan tertinggi di dalam parti itu berkemungkinan sudah ada perjanjian dimeterai oleh Presiden AAB dengan Najib untuk mengekalkan Kedudukan Budak Tingkat Empat dan perjanjian tersebut mungkin perjanjian sulit kerana Presiden AAB memang suka dengan Perjanjian Sulit ini.

Jika ramalan kedua penulis menjadi kenyataan maknanya tiada gunanya menukar pucuk pimpinan sekiranya Budak Tingkat Empat masih berkuasa tambahan pula Penulis tidak begitu jelas adakah Najib menyukai atau tidak Budak Tingkat Empat tersebut. Namun sekiranya ia benar-benar berlaku, sudah tentu kita memerlukan orang yang tidak suka dengan budak tingkat Empat menerajui pucuk pimpinan UMNO dan setakat penulis tahu Tengku Razaleigh ataupun Ku Li telah menyatakan secara 'terang-terangan' menentang 'budak-budak tingkat empat tersebut' terutamanya Khairy Jamaluddin.

Kita memang perlu memilih jalan yang terbaik untuk menghilangkan 'kuasa' budak tingkat Empat daripada terus menjadi "Hidden PM" dan memberi arahan kepada PM yang berkuasa serta menjadikan PM sebagai "Sleeping Partner".
Reblog this post [with Zemanta]

1 comment:

Melayu - Kini said...

Kita gelarkan presiden PAS dengan gelaran TUAN GURU HINDRAF, DATO' HAJI HADHI SAMY ABDUL AWANG.

Kita gelarkan presiden PAS dengan gelaran TUAN GURU HINDRAF, DATO' HAJI HADHI SAMY ABDUL AWANG.

Kita gelarkan presiden PAS dengan gelaran TUAN GURU HINDRAF, DATO' HAJI HADHI SAMY ABDUL AWANG.

Kita gelarkan presiden PAS dengan gelaran TUAN GURU HINDRAF, DATO' HAJI HADHI SAMY ABDUL AWANG.


http://pkrpasdap.blogspot.com/2008/10/tuan-guru-hindraf-dato-haji-hadhi-samy.html

Blog Widget by LinkWithin