Bilangan Pengunjung:

Friday, March 13, 2009

Raja-raja Melayu Perlu Dipertahankan!!!

Terlebih dahulu penulis ingin memohon maaf kerana buat masa ini penulis hanya mampu mengemaskini blog ini sekali seminggu tidak seperti dulu yang mana blog ini dikemaskini setiap hari, oleh kerana masa tidak mengizinkan penulis mengemaskini blog ini setiap hari di samping tugas penulis yang banyak perlu dibereskan di hari-hari bekerja, pada kesempatan cuti hari Jumaat ini penulis memilih tajuk "Raja-raja Melayu perlu dipertahankan".

Raja merupakan pemerintah tertinggi di sesebuah negeri yang lazimnya digelar Sultan. Raja di Malaysia bermula sejak dari zaman Kesultanan Melaka lagi. Pada masa Kesultanan Melaka Sultan berkuasa penuh dan mempunyai imunitinya sendiri. Pada masa itu rakyat jelata takut untuk menderhaka kerana bimbang terkena tulah. Dalam erti kata lain r rakyat lebih menghormati raja pada zaman Kesultanan Melayu Melaka.

Hari ini kita lihat, raja-raja Melayu sudah mula tidak dihormati oleh rakyat jelata ada yang mencemuh ada juga yang mengherdik serta ada yang sanggup melakukan tingkah laku biadap seperti menahan kenderaan raja. Seolah-olah tingkah laku bilazim ini yang bercorak penderhakaan cuba dilazimkan oleh rakyat jelata semuanya kerana politik. Lebih memalukan tindakan bilazim tersebut dilakukan oleh orang Melayu sendiri. Sedangkan raja-raja Melayu berperanan untuk mempertahankan hak-hak orang Melayu.

Raja-raja Melayu mempunyai peranan yang besar di dalam menjaga hak-hak orang Melayu dan membela orang Melayu sebab itulah raja-raja Melayu mempunyai kuasa mutlak dan kuasa mutlak raja-raja Melayu sepatutnya tidak dipertikai oleh orang Melayu sendiri. Namun dewasa ii kita lihat ramai orang Melayu sudah berani mempertikaikan kuasa mutlak yang ada pada raja-raja Melayu.

Raja-raja Melayu akan bertindak sebagai pembela kita sewaktu masa nanti, jadi marilah bersama-sama kita melindungi hak orang yang akan membela kita sewaktu kita perlukanya kelak.Reblog this post [with Zemanta]

2 comments:

bungaraya said...

Raja-Raja di Malaysia telah uju 1,600 tahun yang lalu. Bukan sekadar sejak zaman Melaka semata.
Cari lagi.

Faizal Zakaria's Blog said...

Raja simbol kedaulatan negara...
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Azam Baru – Semangat Baru UMNO
http://TeamPemudaUMNO.blogspot.com
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Blog Widget by LinkWithin