Bilangan Pengunjung:

Saturday, September 12, 2009

Pemilihan MIC dan Isu Semasa Politik Tanah Air

Pemilihan MIC dan Isu Semasa Politik Tanah Air
Oleh: yieMEGA

Pemilihan MIC

PEMILIHAN MIC telah pun selesai hari ini menyaksikan Palanivel mengekalkan jawatan Timbalan Presiden MIC menewaskan calon-calon lain. Untuk rekod Palanivel merupakan orang yang Samy Vellu kehendaki menjadi Timbalan Presiden MIC kerana sealiran denganya.

Kemenangan G. Palanivel sekaligus membuatkan seolah-olah Permintaan Samy dipersetujui oleh ahli-ahli MIC atau dengan kata lain sindrom 'yes boss' masih ada di kalangan ahli-ahli MIC. Penulis sendiri sedikit keliru adakah kemenangan Palanivel ini adakah kemenangan sejati ataupun kemenangan berdasarkan undian ikut boss sajalah. Jikalau keputusan ini berdasarkan Ikut Boss Sajalah ataupun Ikut Samy Ajelah (ISA) bermakna undia ini tidak ikhlas dan boleh menggugatkan kedudukan MIC. Secara automatisnya ia menjadikan MIC bukan parti untuk orang India tetapi parti untuk Samy.

Mengapa perlu ahli-ahli MIC hanya bertindak mengikut arahan Samy sahaja tanpa berfikir apakah rasionalnya sekiranya permintaan Samy itu dituruti. Dalam Critical Thinking kita perlu berfikir secara rasional apakah kebaikkan dan tujuan sesuatu sesuatu tindakan. Penulis memberi contoh sekiranya seseorang itu mengajak terjun longkang, kita hendaklah fikir apakah faedahnya, untuk apa kita buat, mengapa kita perlu turut sesuatu permintaan itu bukan main terjun sahaja tanpa menyoal.

Penulis juga ingin menegur Samy mengapa beliau seolah-olah cuba mempengaruhi keputusan pemilihan MIC, jarang sekali penulis mendengar seseorang Presiden sebuah parti cuba mempengaruhi keputusan pemilihan. Jangan menjadikan parti milik kaum india sebagai parti beliau sendiri, sepatutnya adalah lebih elok Samy berkecuali dalam hal pemilihan parti ini. Penulis yakin selepas ini mungkin akan timbul gelaran baru pada MIC sebagai Parti Samy dan bukanya parti untuk kaum India.

Penulis juga setuju dengan pandangan Tun Dr. Mahathir yang mengatakan Selagi Samy jadi Presiden MIC akan terus kehilangan sokongan kaum india, dan kaum India sudah makin 'hilang percaya pada MIC' dengan kemenangan Palanivel ini penulis yakin, ia turut akan terus menjauhkan Kaum India dengan MIC.

Penulis bersetuju dengan pandangan Tun Dr. Mahathir tersebut kerana rata-rata kawan penulis yang berbangsa India mengatakan mereka sudah tidak mahukan Samy kerana corak kepimpinan beliau sudah tidak selari dengan keperluan semasa masyarakat India dan lebih kepada menjadikan MIC sebagai Parti Perjuangan Diri bukanya untuk masyarakat India.

Penulis pun hairan kenapa susah sangat Samy nak letak jawatan, sedangkan UMNO sendiri pun sudah dua kali jawatan Presiden bertukar tangan, namun di MIC masih yang sama menjadi Presiden, adakah ini kerana Samy berfikir bahawa beliau sehebat Mahatma Gandhi? ataupun masih belum puas menjadi Presiden MIC sedangkan di dalam MIC ramai lagi yang layak menjadi Presiden dan mungkin kepimpinan mereka lebih hebat daripada Samy Vellu, mungkin inilah sebab rakyat di kawasanya (Sungai Siput) menolak beliau dan mungkin juga salah satu sebab kenapa masyarakat India menolak MIC.

Penulis ada sedikit falsafah mudah untuk Samy Vellu "Berfikirlah sebelum bertindak, bukanya bertindak sebelum berfikir". Samy patut fikir apakah matlamat sebenar MIC, penulis beri contoh sekiranya bermain golf, matlamatnya untuk menang, di mana menang apabila kita berjaya memasukkan bola kedalam lubang golf, adakah kita boleh menang kalau padang golf tersebut tiada lubang golf? Begitu juga dengan MIC, Adakah MIC boleh menang tanpa sokongan kaum india? Adakah tanpa MIC rakyat berbangsa India tidak boleh hidup senang? Ataupun Adakah tanpa Samy MIC tidak boleh berjaya? Fikir-fikirkanlah

Isu Semasa Politik Tanah Air

Hu Ha PRK Bagan Pinang sudah semakin hangat nampaknya, semakin ramai yang cuba melobi untuk menjadi calon PRK tersebut, baik lelaki, baik wanita. Bagi penulis calon yang sesuai ialah calon yang diterima rakyat bukanya calon yang diterima pemimpin. Lobi melobi inilah merosakkan sesebuah parti di mana ia akan berlaku, yang terbaik keciciran, yang terburuk diangkat.

Penulis mendapat gambaran daripada beberapa rakan penulis di Bagan Pinang, nampaknya rata-rata mereka lebih selesa dengan Datuk Isa Samad berbanding yang lain, ini bermakna kedudukan kerusi BN di Bagan Pinang lebih selamat sekiranya Datuk Isa Samad menjadi calonya.

Namun, sekiranya ada pemimpin muda lain yang juga diterima rakyat tidak ada salahnya kita memberi peluang tetapi dengan syarat pemimpin muda ini benar-benar diterima rakyat dan bukanya melalui lobi melobi. Cukuplah lobi melobi ini rakyat sudah muak dengan lobi melobi ini, kalau nak sangat Lobi pergilah hotel kat sana ada Lobi dan jangan jadikan Parti sebagai Parti Mak Bapak Dia punya.

Sepatutnya budaya lobi melobi ini sudah lama tamat, namun ia masih kekal di kalangan Masyarakat Melayu. Bagaimana bangsa kita mahu maju kalau asyik nak melobi sahaja tanpa bersaing secara sihat. Bersainglah secara sihat demi masa depan parti dan juga bangsa.

Bagi yang sibuk ingin melobi untuk menjadi calon ada sedikit ungkapan Inggeris untuk mereka. "No Pain, No Gain", kalau nak menjadi calon tak payah nak lobi melobi, sebaiknya berusahalah secara sihat. Bagi penulis orang yang melobi untuk menjadi calon ini samalah seperti seorang yang jahil Agama minta jadi Imam. jadi fikir-fikirkanlah yang mana terbaik buat anda.
Reblog this post [with Zemanta]

No comments:

Blog Widget by LinkWithin