Bilangan Pengunjung:

Wednesday, September 10, 2008

Peluang Semakin Cerah Buat Ku Li

Laporan Malaysiakini:

Sanusi: Dr M sokong Ku Li
S Pathmawathy | Sep 9, 08 5:59pm

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad akan menyokong bekas lawannya Tengku Razaleigh Hamzah untuk bertanding jawatan presiden Umno, menentang Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, kata bekas setiausaha agung Umno, Tan Sri Sanusi Junid.

Beliau memberitahu Malaysiakini bahawa Dr Mahathir telah memutuskan untuk menyokong ahli Parlimen Gua Musang itu yang pernah mencabarnya bagi jawatan presiden Umno pada 1987.

"Saya boleh mengesahkan bahawa beliau (Dr Mahathir) menyokong Tengku Razaleigh," kata Sanusi, yang merupakan rakan karib Dr Mahathir.

Bagaimanapun Sanusi enggan mengesahkan sama ada Dr Mahathir yang masih mempunyai pengaruh kuat dalam Umno, akan kembali ke pangkuan parti itu.

Akhbar the Star melaporkan hari ini bahawa mantan perdana menteri itu telah dipujuk supaya kembali semula ke Umno, selepas keluar parti itu tiga bulan lalu.

Dr Mahathir, yang kecewa dengan kepimpinan Abdullah, mahu perubahan dalam pucuk pimpinan Umno, yang menjadi tunggak Barisan Nasional.

The Star juga melaporkan bahawa naib presiden Umno, Tan Dri MuhyiddinYassin adalah antara mereka yang menghadiri pertemuan dengan Dr Mahathir.

Sementara itu, khabar tersebar luas bahawa Tengku Razaleigh mungkin memilin Muhyiddin sebagai regunya untuk jawatan timbalan presiden, menentang regu Abdullah-Najib dalam pemilihan Umno Disember depan.


Selepas tersebarnya berita yang mengatakan mantan Perdana Menteri yang juga Mantan Presiden UMNO iaitu Tun Dr. Mahathir bakal sertai semula UMNO bagi memberikan sokongan kepada satu-satunya pencabar Abdullah, iaitu YBM Tengku Razaleigh Hamzah yang turut dikenali dengan nama Ku Li.

Boleh dikatakan pada masa ini kedudukan Pak Lah (Bukan nama sebenar) atau nama sebenarnya Abdullah Haji Ahmad sebagai Presiden UMNO dan Perdana Menteri semakin goyah walaupun dia cuba sedaya upaya untuk menyekat kemaraan Anwar kerana bimbang kehilangan jawatan itu, namun pendekatan beliau tak ubah seperti menutup sarang tebuan sedangkan sarang lebah masih terbuka.

'Hujan Kain Pelikat' yang lazimnya menjadi 'senjata' beliau bagi mempertahankan jawatan itu mungkin pada kali ini mungkin tidak dapat menyelamatkanya lagi tambahan pula 'floating boat' Abdullah pun dah 'bocor'.

Abdullah memang lupa dengan ungkapan 'pemenang yang terbaik ialah orang yang menang di dalam senyap' tetapi Abdullah lebih takutkan 'pemenang yang cakap tak berhenti-henti dan penuh dengan angan-angan bak mat jenin' dan mencari pelbagai helah untuk menyekat kemaraan 'pemenang banyak cakap' ini.

Namun, Pemilihan Agung UMNO yang bakal diadakan di penghujung tahun ini adalah penentunya, siapa yang kuat, siapa yang hebat dan siapa yang tepat. Penulis berharap sekiranya Tun Dr. Mahathir dapat membuat pengembalian semula kepada UMNO ia akan menambahkan lagi 'keyakinan ahli UMNO' untuk menukar pucuk pimpinan tertinggi negara dan parti itu.

Mungkin orang beranggapan mustahil berhubungan kerjasama Dr. M dan Ku Li ini kerana ada yang menganggap mereka berdua adalah musuh. Namun, Ku Li berkata Dr. M bukan musuhnya apa yang berlaku cuma beza pendapat dan ianya adalah perkara yang berbeza. Mungkin juga Dr. M tidak juga pernah menggangap Ku Li musuhnya tetapi persepsi orang yang menyebabkan beliau dilabel sebagai musuh 'Ku Li'.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin