Bilangan Pengunjung:

Wednesday, June 24, 2009

Kenapa Kerajaan PAS Kelantan Minta Royalti Petroleum?

Artikel penulis kali ini ingin mengupas mengapa Kerajaan PAS Kelantan beriya-iya sangat menuntut royalti petroleum daripada Kerajaan Persekutuan. Ya memang tidak dinafikan bahawa Kerajaan Kelantan berhak menuntut royalti petroleum itu penulis tak bantah jadi penulis dengan tegasnya menuntut Kerajaan Persekutuan memberikan royalti itu kepada Kerajaan PAS Kelantan kerana pemimpin-pemimpin PAS sekarang ini tengah kelaparan wang ringgit.


Penulis ingin mendedahkan maklumat yang penulis terima daripada sumber-sumber yang boleh dipercayai mengenai sebab musabab Kerajaan PAS Kelantan menuntut royalti. Sebab dan musabab itu penulis senaraikan di bawah:

  1. Kantung kewangan kerajaan negeri ini kian menipis ekoran beberapa pemimpin PAS yang memegang jawatan dalam Kerajaan Kelantan telah menghabiskanya untuk kepentingan diri sendiri dan mengkayakan kroni-kroni mereka. (Sumber Dari Ahli PAS)
  2. Mengurangkan kebergantungan Kerajaan Negeri kepada Kayu Balak yang sering menjadi isuPenyelewengan yang bukan berkaitan dengan pemimpin PAS di dalam Kerajaan Negeri yang yang namanya tidak boleh disebutkan memandangkan beliau orang paling berkuasa di negeri Kelantan dan tiada siapa yang boleh mengengkari arahanya(Sila Rujuk BLOG INI).
  3. Berkemungkinan untuk menambahkan peruntukkan Jawatankuasa Pilihan Raya negeri untuk menghadapi pilihanraya yang akan datang. (Sila Rujuk ARTIKEL INI). Penyelewengan Balak yang berleluasa dan mengkayakan kroni pemimpin PAS tertentu. (Sumber Dari Pengusaha Balak)
  4. Perbelanjaan yang tidak berhemah menyebabkan berlakunya Perbelanjaan melebihi pendapatan oleh beberapa pemimpin Kerajaan Negeri.
  5. Pengambilan pekerja untuk Kerajaan Negeri yang melampaui keperluan atas dasar 'kabel politik' juga menyebabkan kantung kewangan kerajaan negeri semakin menipis.
  6. Pendapatan daripada saman PBT di bawah Kerajaan Negeri tidak mencukupi untuk menampung keperluan kerajaan negeri walaupun kebanyakkan PBT terutamanya MPKB-BRI begitu aktif 'merampas' motosikal rakyat atas alasan parking di tempat yang tidak sepatutnya walhal di sebaliknya parking motor di tempat itu memang tidak mencukupi.
  7. Caj yang dikenakan oleh PBT seperti caj sampah sepertimana di dalam Lesen Perniagaan masih tidak mencukupi untuk menampung kebocoran 'kantung kewangan' Kerajaan Negeri. Untuk Rekod Caj Sampah lazimnya RM500 untuk satu lesen perniagaan.
  8. Menggunakan isu ini untuk Pilihan Raya Kecil Manek Urai bagi menarik simpati rakyat agar mengundi PAS. Itulah antara sebab-musabab mengapa Kerajaan PAS Kelantan mengemukakan tuntutan royalti Petroleum jadi jika mereka dapat royalti lagi lah sedap mereka berjoli, dapat royalti tengok rakyat dia buat tak reti.

Akhir Kalam seperti biasa penulis akhiri dengan kata-kata mutiara. Kata-kata mutiara kali ini ialah"Seorang orang Sesat boleh menyesatkan Seribu Orang Alim" Jadi fikir-fikirkanlah.
Reblog this post [with Zemanta]

6 comments:

kan_yan_kin said...

eh bodo, if the money is rightfully theirs than why da heck u bother on how they are going to use it??

Naxreen said...

i sokong kan...biarkanlah itu hak mereka yang ko sibuk ni apesal....untuk rakyat juga ingatke'rakyat didahulukan'.....takutke kelantan jadi negeri maju...biarlah ko sibuk apehal....ko ingat negeri umno je boleh royalti minyak.jangan jadi bodohlah...biarlah kalau kerajaan abis duit tu hal mereka sibuk pehal?

patriotjiwa said...

rakyat kelantan dah pilih wakil2 mereka yg bergelar wakil rakyat yg mereka percaya. wakil2 rakyat ini telah membentuk kerajaan negeri kelantan. maknanya rakyat kelantan nak mereka ni mentadbir n mngurus apa jua hal berkaitan kelantan. jadi kerajaan negeri yg dilantik ini memang berhak. apa hal pulak kerajaan pusat terutama najib org pahang yg takde kene mgene dgn kelantan nk sebok urus duit tu. cukup la urus KEMENTAH dia dah sapu duit lebih setengah billion waktu beli kapal selam. lagi nk suruh org ni urus duit untuk rakyat kelantan ke? hilang akal ape.....

NIK WOOK said...

fialBIARKAN PEMIMPIN PAS YANG MAKSUM TU KAYA RAYA TERMASUK PEWARIS NABI TU NIK AZIZ ULAMA AGUNG DUNIA TU SENANG LENANG,KAYA RAYA,BANYAK HARTA,KERETA BESAR,RUMAH BESAR.BINI BESAR,POKET BESAR,PERUT BESAR....HAMBA RAKYAT SPT NAXREEN,
PATRIOJIWA TIDAK KISAH MEREKA SUSAH ASALKAN PEMIMPIN MEREKA KENYANG,BANYAK HARTA,DAN KAYA RAYA..YANG UTAMA UGAMA ISLAM TU TERTEGAK DI KELATE...TAIK,TAIK....PEMIMPIN PAS DEMI ALLAH MEREKA INI MAHA PENIPU,BERSELIONDUNG DI SEBALIK UGAMA....MEREKA DUA ORANG NI SEBENARNYA DIPERDAYA DAN DIPERBODOHKAN UMPAMA LEMBU DICUCUK HIDUNG OLEH PUAK CERDIK DALAM PAS....TOK LEBAI,ULAMAK,TUAN GURU .MURSYIDUL.USTAZ,YB PAS SEMUA MAKAN DAGING..MEREKA DUA ORANG NI MAKAN TULANG...TAK APO..TAK APO JIHAD BIAR SAYA SUSAH ASAL TUAN GURU SENANG KENYANG...HA,HA,HA

Anonymous said...

yNAXREEN DAN PAIRIOTJIWA NI MEMANG KUAT IMAN DAN KENTAL PEGANGAN DAN KIDAH,BERPEGANG TEGUH UMPAMA AKAR TUNJANG MENYOKONG NIK AZIZ DAN PAS..SEMOGA SYURGA YANG DIJANJIKAN NIK AZIZ AKAN MENJADI MILIK ANDA....CUMA YANG ANDA TAK DAPAT HANYALAH KEMAJUAN DAN KESENANGAN HIDUP DI BAWAH PAS...TAPI SEMUA MURSYIDUL,USTAZ,YB,PAS YANG LAIN HIDUP SENANG LENANG DAN KEKENYANGNA UMPAMA ULAR SAWA MENELAN BANGKAI,MEREKA JUGA UMPA TIKUS JATUH KE BERAS..SEMUANYA SENANG DAN MEWAH,MEREKA ADA KERETA BESAR,RUMAH BESAR,BINI BESAR,TANAH LUAS,HARTA MENIMBUN,SAHAM BANYAK,PANGKAT BESAR,KERUSI EMPUK,DAN LAIN-LAIN LAGI KESENANGAN DUNIA HASIL SEMANGAT DAN TAKSUB BODOH ANDA T5ANPA FIKIR DAN USUL PERIKSA...TAPI APA YANG ANDA DAPAT DARI PAS...ANDA KERUGIAN DUNIA DAN AKHIRAT..UMPAMA YANG DIKEJAR TAK DAPAT YANG DIKENDUNG BERCICIRAN....PAS TAK ADA BUAT APA UNTUK AGAMA DAN AKHIRAT APATAH LAGI URUSAN DUNIA MEREKA CUMA MENGENYANGKAN DIRI MEREKA SENDIRI..DAN ANDALAH YANG KEBODOHAN DAN RUGI.....

Anonymous said...

korang nampak yab tuan guru makan harta orang kelate?aku pernah ke kelantan ..semata-mata nak tengok rumah beliau..tak der pun pagar...tak der pun pengawal..pintu sentiasa terbuke je...rumah kayu jer..kereta sebuah tu jugak...kalau nak bandingkan dengan mb umngok umpama langit dan bumi...tengok toyol rumah 10 juta...dalam masa beberape taun je kan...nak kata kaye semulajadi haprak...biarlah orang kelantan ambik hak mereka apa salahnye????kiter patut berasa takut kerana kita makan gaji duit haram..!!!!!!walaupun aku bukan orang kelantan tapi aku bangga dengan mereka kerana mereka hidup selama ni tanpa bantuan kerajaan ayah pin langsung pun...mereka dapat bertahan...kerana ape kerana negeri mereka diperintah oleh ulama bukan oleh orang kafir !@#@#@#@@UMNO...ingat hadith nabi..orang yang berjuang atas dasar bangsa bukan dari kalangan umatku...maknanye UMNO tu Kafir

Blog Widget by LinkWithin